Redactie en reportages voor VRT NWS

Voor VRT NWS schreef ik diverse artikels, waarvoor ik de research, redactie, opnames en de edit van de online video’s voor mijn rekening nam. Via deze link https://www.vrt.be/vrtnws/nl/tag/marieke-dermul/ kun je alle artikels terugvinden.

Digital Storyteller voor Vranckx

Voor Vranckx en de Nomaden maak ik met journalist Filip Tielens de documentaire ‘Pride is Protest’. We trokken een week naar New York tijdens de grootste Pride ooit. We spraken er onder meer met een veteraan van de rellen uit 1969 over positieve veranderingen, maar ook met transgenders en zwarte vogue-artiesten over discriminatie anno 2019, ook binnen de regenboogbeweging. Waar moet er volgens hen vandaag voor gestreden worden? En hoe vertaalt zich dat in hedendaags activisme en protest?

Klik op de foto hieronder of op deze link om de docu te bekijken op VRT NU.

Première op televisie in mei 2020 op CANVAS.

Digital Storyteller voor VRT NWS

Als digital storyteller maakte ik voor VRT NWS o.a. twee reportages over het Edinburgh Fringe Festival. Dit is het grootste theaterfestival ter wereld.

Met camera, microfoon en statief trok ik naar Schotland om Charlotte Vandermeersch en de spelers van Ontroerend Goed een aantal dagen te volgen. Zij zouden één maand lang hetzelfde theaterstuk spelen, vier dagen op vijf. Een uitputtingsslag, waarvan ik getuige mocht zijn.

Hieronder beide reportages.

Digital Storyteller voor Lumière & Bo Films

Naar aanleiding van de première van de film ‘The Barefoot Emperor’ maakte ik bijkomende content over de film en de makers ervan. Over de gelijkenissen met ‘The Great Dictator’ en de ‘wake-up-call’ van de makers van de film tegen de verrechtsing van Europa.

Digital Storyteller voor project European Citizen Popsong

Tussen 2016 tot 2019 werkte ik aan een documentaire project, genaamd ‘European Citizen Popsong‘. Hierin trachtte ik het begrip ‘Europese verbondenheid’ te herleiden naar wat dat op persoonlijk vlak kan betekenen. Wat is ervoor nodig om ons supranationaal verbonden te voelen en bestaat zoiets eigenlijk? Kan het meer zijn dan een log politiek begrip dat ons vooral doet denken aan bureaucratisch geneuzel en moeilijke hoogdravende begrippen? Ik trok door Europa, van Londen tot Berlijn, over Athene naar Kiev en ging het gesprek aan met diverse burgers uit de hoeken van Europa. Een zoektocht naar betekenis en een blik vooruit in de toekomst.

Voor de website van dit project: Zie European Citizen Popsong

Digital Storyteller voor Creative Lab & VRT NWS

Voor het Creative Lab van VRT & VRT NWS maakten we een reeks voor de verkiezingen van 2019 op Youtube. Politieke partijen uitgelegd.